Het jaar 2002 en de muziek van 2002, dagelijks te horen op PRORADIO

Januari februari
1 januari – Eric Clapton trouwt met zijn 25-jarige Amerikaan vriendin in een huwelijksceremonie verrassing bij een kerk in het Engels dorp Ripley, Surrey .
8 januari – The Black Crowes kondigen ze het nemen van een hiaat.
14 januari – Adam Ant streeft naar een psychiatrisch ziekenhuis twee dagen nadat hij gearresteerd voor het dragen van een vuurwapen in een Londense pub die Ant vorderingen was nep.
18 januari – Rapper C-Murder wordt gearresteerd en beschuldigd van doodslag op een fatale schietpartij in een Harvey, Louisiana nachtclub op 12 januari.
23 januari – Virgin Records koopt van zijn contract met Mariah Carey voor $ 28 miljoen, in wezen het betalen van haar om nog meer muziek voor het label niet opnemen.
3 februari – U2 uit te voeren tijdens de rust van de show voor de Super Bowl XXXVI . Prestaties van U2's wordt een eerbetoon aan de slachtoffers van de 11 september terreur aanslag .
4 februari – Kiss bassist Gene Simmons heeft een notoir antagonistische interview met Terry Gross op National Public Radio . Simmons lokt continu de gastheer met seksuele come-ons tijdens het gesprek, terwijl Gross roept herhaaldelijk Simmons “irritant." Simmons weigert NPR toestemming om het interview online te posten toe te kennen, maar niet-geautoriseerde transcripties en audio bestaan.
13 februari – Jennifer Lopez is de eerste zanger te zijn een remix album , J tha LO !: The Remixes , debuut op nummer één, de verkoop van meer dan 156.000 exemplaren.
15 februari – Popster Britney Spears landde haar eerste hoofdrol in Crossroads , een tiener drama weg film samen met Zoe Saldana . Hoewel de film grotendeels werd gefilterd, de film had een brutowinst $ 61.100.000 wereldwijd.

Maart april
7 maart – Burton C. Bell laat Fear Factory na een val met Dino Cazares . Fear Factory snel ontbinden.
12 maart – Silverchair terug te trekken uit het Gone Zuid- festival in Australië na Daniel Johns contracten reactieve artritis .
15 maart – Luchthaven Liverpool is omgedoopt tot Liverpool John Lennon Airport in een officiële ceremonie.
24 maart – Takahiro Nishikawa verlaat Dreams Come True .
25 maart – Celine Dion keert terug naar de muziekwereld na drie jaar afwezigheid met het album A New Day Has Come .
17 april – Pop-punk reuzen Blink-182 en Green Day co-headline de twee maanden Pop Ramp Tour .
25 april – Lid van R & B-groep TLC , Lisa “Left Eye" Lopes overlijdt in auto-ongeluk in Honduras

Mei juni
8 mei – Mariah Carey tekent een nieuw platencontract bij Island Def Jam Music Group .
12 mei – We Will Rock You , een jukebox musical gebaseerd op de liedjes van Queen , opent bij het Dominion Theatre in Londen, Engeland.
21 mei – Blink-182 gitarist Tom DeLonge vormt post-hardcore side-project band Box Car Racer . Hun album Box Car Racer wordt vrijgegeven.
Eminem brengt The Eminem Show, één van de best verkochte hip-hop album 2002
22 mei – De leden van Alien Ant Farm gewond raken in een vroege ochtend tour busongeluk in Spanje die het leven van de bestuurder beweerde.
1 juni – Graham Coxon verlaat Blur tijdens Think Tank ' s opnamesessies, nadat de spanningen met de andere leden vooral te wijten aan de vermeende alcoholproblemen en onenigheid over de keuze van Fatboy Slim als producent. Coxon slechts bijgedragen in één nummer, de batterij in je been . Hij werd later “vervangen" op tournee door Simon Tong , de voormalige gitarist van The Verve .
De Prom in het Paleis wordt gehouden in Londen om de herdenking van het Gouden jubileum van Elizabeth II . Uitvoerders zijn het BBC Symphony Orchestra , het BBC Symphony Koor , Kiri Te Kanawa , Angela Gheorghiu en Roberto Alagna .
5 juni – Amerikaanse soul en R & B-zanger R. Kelly , is belast met 21 tellingen van het hebben van geslachtsgemeenschap met een minderjarige na een videoband naar verluidt hem te laten zien die zich bezighouden met seksuele handelingen met een minderjarig meisje wordt uitgezonden op het internet.
11 juni – Paul McCartney trouwt tweede vrouw Heather Mills in een uitbundige ceremonie in Castle Leslie in Ierland.
American Idol première op Fox .
Korn releases vijfde studioalbum, Untouchables .
David Bowie brengt zijn tweeëntwintigste studioalbum, Heathen . Het album markeert een commerciële comeback voor Bowie in de VS, en werd zijn hoogste kaart brengen album in het land sinds 1984's Tonight .
12 juni – BMG Music stemt in met de rest van het verwerven van Zomba Music Group in een deal naar verluidt ter waarde van $ 3 miljard.
15 juni – De Los Angeles, California , USA, radiostation Kroq uitgezonden de 10e Annual Weenie Roast show met Bad Religion , Hoobastank , Jack Johnson , Jimmy Eat World , Moby , New Found Glory , POD , Papa Roach , Puddle of Mudd , The Strokes , System of a down , Unwritten Law , The Vines , The Violent Femmes en Rob Zombie .
18 juni – Mexicaanse Pop-Singer Paulina Rubio , brengt haar zesde studio album en de eerste debuut-Engels crossover album in de Verenigde Staten, getiteld Girl Border door middel van Universal Records , trad ze voor het eerst wonen haar hit single Do not Say Goodbye op The Tonight Show met Jay Leno , het album kwam binnen op # 11 op de Billboard 200 met een verkoop van 56.000 exemplaren worden Rubio's hoogste kaart brengen album in de VS het werd uiteindelijk gecertificeerd goud door de RIAA , met vermelding van de verkoop van meer dan 500.000 eenheden.
19 juni – Hikaru Utada brengt het album Deep River , die 2.350.170 exemplaren in een week verkocht, debuteert op nummer 1 in de wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse Oricon album chart. Dit zou haar derde keer op nummer 1 op het einde van het jaar rankings van dat bepaalde grafiek, een record voor elke Japanse muzikale act of wereldwijd.
20 juni – Popster Britney Spears , op slechts 20 jaar oud, is gerangschikt door Forbes als 's werelds meest krachtige beroemdheid.
Juni 21 -23 – De eerste Bonnaroo Music Festival wordt gehouden in Tennessee. Performers omvatten Widespread Panic , Gov't Mule en Norah Jones .
25 juni – De Praags Philharmonisch Orkest brengt een opstelling van de Romeo and Juliet film uit 1968 soundtrack op de Silva America label. Will Smith komt ook terug met de release van zijn derde solo studio album Born to Reign .
27 juni – The Who bassist John Entwistle is dood aangetroffen in een hotel in Las Vegas kamer op de vooravond van de nieuwe tour van de band. Hij was 57.
30 juni – The Festival Glastonbury functies kop fungeert Coldplay , Garbage , Stereophonics , Orbital , Roger Waters , Rod Stewart , en Air .

Juli augustus
6 juli – Michael Jackson ensceneert een openbaar protest tegen Sony Music voorzitter Tommy Mottola , hem te beschuldigen van deel te nemen aan een racistische samenzwering binnen de muziek industrie om zwarte opnamekunstenaars exploiteren. Sony reageert met een openlijke oproep Jackson's opmerkingen “belachelijk, hatelijk en kwetsend."
9 juli – Red Hot Chili Peppers 's 8e studio album By The Way wordt vrijgegeven. Het verkocht 286.000 exemplaren in de Verenigde Staten tijdens de eerste week, met een piek bij # 2 op de Billboard 200 . Het ging om meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht in de VS, dubbel platina is bevestigd door de Recording Industry Association of America .
12 juli – Buckcherry breekt op de hielen van zanger Josh Todd beslissing 's aan de groep te verlaten. Zij zouden herenigen in 2005.
23 juli – My Chemical Romance's eerste album, “I Brought You My Bullets" werd vrijgegeven aan het publiek.
28 juli – De Ruimte2 Festival , met kop fungeert Moby, David Bowie , Busta Rhymes , Ash , en Blue Man Group , begint een drie weken durende tour in Washington, DC.
17 augustus – The Snow Mountain Music Festival opent in Lijiang, China.
19 augustus – Nickelback verlaat het podium tijdens het tweede nummer van hun prestaties op het Ilha do Ermal festival in Portugal nadat ze meedogenloos bekogeld met stenen en flessen door de menigte.
27 augustus – Queens of the Stone Age brengen hun veelgeprezen album Songs for the Deaf , met Dave Grohl op drums. Het album behaalde de band hun eerste Gold certificering in de Verenigde Staten op 27 januari 2003, de verkoop van meer dan 500.000 exemplaren.

September oktober
3 september – Napster was vandaag uitgestorven goed na een rechter ontkent een bod van Bertelsmann om haar activa te kopen. Aaron Carter 's vierde album Another Earthquake! werd uitgebracht.
4 september – Kelly Clarkson werd gekroond tot de eerste winnaar van de tv-talentenjacht, American Idol .
11 september – Marie Fredriksson van Roxette is gewond geraakt bij een huiselijk ongeval, wat leidt tot de ontdekking van een hersentumor .
20 september – Courtney Love kondigt aan dat haar juridische geschil met de overlevende leden van Nirvana is opgelost, de weg vrijmaakt voor de unreleased track " U weet u Right " te worden opgenomen in een aanstaande compilatie.
25 september – Radio Disney Jam, Vol. 5 wordt uitgebracht op cd.
28 september – Een stuk van Tennessee State Route 19 is officieel vernoemd naar Tina Turner , die is geboren en getogen in het nabijgelegen Nutbush, Tennessee .
2 oktober – Robbie Williams tekent een nieuwe zes-album deal met EMI voor £ 80 miljoen, de meest lucratieve contract dat ooit door een Britse muzikant ondertekend.
Christina Aguilera brengt haar controversiële videoclip voor het nummer, " Dirrty “, de eerste single van haar tweede album Stripped .
13 oktober – De vijfde Terrastock festival wordt gehouden in Boston , USA.
24 oktober – Mikey “Bug" Cox is in brand gestoken van Coal Chamber na geschillen met andere leden over zijn drugsverslaving.
26 oktober – Christina Aguilera brengt haar controversiële tweede studioalbum Stripped , waarin het gaat Billboard 200 op nummer 2, de verkoop van 330.000 exemplaren in zijn eerste week. Stripped is het eerste studio-album in drie jaar geleden dat Christina Aguilera (1999).
30 oktober – Jam Master Jay is doodgeschoten in een studio in Queens. Run-DMC ontbindt.
Warren Zevon , die onlangs werd gediagnosticeerd met kanker, is de enige gasten voor het hele uur van Late Show met David Letterman . Het zou zijn laatste publieke optreden zijn.

November december
7 november – Guns N 'Roses fans in Vancouver rellen na een concert, dat was de aftrap van de band's eerste tour in negen jaar, is geannuleerd wegens Axl Rose ' vlucht s krijgen vertraagd.
10 november – Mick Jagger , Keith Richards , Elvis Costello , Lenny Kravitz , Tom Petty en Brian Setzer gast-ster op een aflevering van The Simpsons ingesteld op een Rock 'n' Roll Fantasy Camp .
19 november – Michael Jackson bungelt zijn negen maanden oude zoon op het balkon van zijn Berlijn hotelkamer in een schijnbare poging om verbinding te maken met de onderstaande fans. Hij brengt een verklaring later die dag bellen naar het incident een “verschrikkelijke fout".
26 november – Will Smith brengt zijn eerste compilatie album (last onder Columbia Records) Greatest Hits
29 november – Concert For George wordt gehouden in de Royal Albert Hall in Londen, als een herinnering aan George Harrison op de eerste verjaardag van zijn dood, onder de muzikale leiding van vriend Eric Clapton . Performers inclusief Paul McCartney , Ringo Starr , Clapton, Jeff Lynne , Ravi Shankar , en Billy Preston . Het evenement profiteerde de Material World Charitable Foundation.
30 november – groep Britse meisje Girls Aloud is gevormd op de reality tv-show Popstars: The Rivals .
2 december – Peter Garrett verlaat Midnight Oil .
3 december – Mariah Carey brengt haar negende studioalbum Charmbracelet .
6 december – Nog een rel over een geannuleerde Guns N' Roses concert uitbreekt, dit keer in Philadelphia, nadat Axl Rose is een no-show. De band annuleert de resterende data van de tour zonder uitleg.
29 december – Een Creed concert in Chicago boos fans aanwezig toen zanger Scott Stapp vergeet vele teksten, neemt een langdurig verlof in het midden van de show en gaat liggen op het podium voor een deel van de voorstelling. Manager van de band geeft een schriftelijke verontschuldiging dat de verklaring “We hopen dat u enige troost te nemen in het feit dat u zeker ervaren de meest unieke van alle Creed shows en kan deel uitmaken van de bijzondere wereld van de rock 'n' roll geschiedenis zijn geworden omvat !"
31 december – Phish eindigen hun hiaat van twee jaar met Eve concert een New Year's in Madison Square Garden in New York City.

Ook in 2002
Fergie sluit zich aan bij The Black Eyed Peas tijdens hun opname van het Elephunk album.
Salt-n-Pepa ontbindt.

This page is based on the copyrighted the Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.